Programmeren voor Kinderen

Leren programmeren op de basisschool

Python installeren

De meeste lessen in Programmeren voor Kinderen maken gebruik van de programmeertaal Python.  Python is een gratis programmertaal die gemaakt is door Guido van Rossum. Inderdaad, een Nederlander. Maar dat is niet de reden dat ik de kinderen erin leer programmeren. Python is een makkelijke taal om mee te beginnen. Je hoeft niet veel rare tekens te typen en je kan hele korte programmaatjes maken.

Om in Python te programmeren moet je het op je computer installeren. Dat kunnen de kinderen meestal niet zelf, dus dat moeten de ouders doen, of de buren, of een handige neef.

Hier leg ik hoe je Python moet installeren.  Wees gerust: Python is niet gevaarlijk. Je kan er weinig mee stukmaken. Nou ja, je kan er alles mee stukmaken, maar dat is niet zo makkelijk. Een kopje thee is gevaarlijker voor je computer. Laat je kinderen gerust experimenteren met Python, ik zal ze niet leren hoe ze een virus moeten maken.

Mijn computer is in het Engels. Ik weet niet van alle opties hoe ze in het Nederlands heten. Ik hoop dat de plaatjes het toch duidelijk genoeg maken. Als je niet XP of Vista gebruikt ziet het er misschien ook een beetje anders uit.

Downloaden en installeren

Om Python te installeren moet je het eerst downloaden. Dat kan hier: www.python.org. Midden op de pagina staat een kopje ‘Download’; klik daaronder op Python 2.7.11. Misschien staat er nu Python 2.7.12, of Python 2.7.13, maar dat is ook goed. Kies niet voor Python 3.5.1, want Python 3 is een beetje anders, dus dat maakt het lastiger uit te leggen.

Start nu het programma dat je hebt gedownload, als dat niet al vanzelf start. Je krijgt nu de gebruikelijke waarschuwing over het downloaden van software. Kies ‘Run’ als je door wilt gaan.

De gebruikelijke waarschuwing voor het downloaden van software

De gebruikelijke waarschuwing voor het downloaden van software

Volg de instructies verder. Het wijst zich verder vanzelf.

Python toevoegen aan het PATH

Als de installatie is afgerond moet Python voor het gemak nog worden toegevoegd aan het PATH. Maar soms lijkt dat ook vanzelf te gaan. Zo niet, dan gaat het zo:

Klik met de rechter-muisknop op ‘My Computer’ of ‘Mijn Computer’. Kies nu ‘Properties’ of ‘Eigenschappen’. Kies nu voor ‘Advanced System Settings’.

Advanced System Settings of Geavanceerde Systeeminstellingen

In Windows XP is dit het tabblad ‘Advanced’ (‘Geavanceerd’). Waarschijnlijk wordt er nu gevraagd of dit mag. Klik ‘Continue’ of ‘Verder’ om door te gaan.
Klik nu op de knop ‘Environment Variables’.

Environment Variables

Environment Variables

In het onderste vak, bij de System Variables, klik je nu op ‘Path’ (misschien moet je een stukje naar beneden scrollen) en dan op de ‘Edit’-knop (of ‘Wijzigen’.)  Klik dan op de ‘Variable Value’ zodat hij niet meer geselecteerd is en voeg dit aan het einde toe:

;C:\Python27

Dus: een ; als scheider, geen spaties, en dan C:\Python27.

Als je Python op schijf D: hebt geinstalleerd, moet je D:\Python27 aan je PATH toevoegen. Maar dat spreekt denk ik wel vanzelf.

Klik ‘OK’, nog eens ‘OK’, en nog eens ‘OK’, en alle windows zijn weer weg.

Effe testen

Klik op de start-knop van Windows, linksonder op het scherm, en type:

cmd

Nu verschijnt er een zwart scherm waar zoiets als dit opstaat:

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.  All rights reserved.

C:\Users\dion>_

Type nu python –version en druk op de Enter-toets. Als alles goed is gegaan zie je zoiets:

C:\Users\dion>python --version
Python 2.7.11

C:\Users\dion>

Gefeliciteerd. Kind kan aan de slag! Zie je iets anders, bijvoorbeeld:

C:\Users\dion>python --version
'python' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

C:\Users\dion>

… dan is er iets misgegaan. Probeer de instructies nog een keer, heel precies op te volgen.

Succes!

Meer informatie

Als je meer informatie wilt over Python installeren op een Windows-machine, lees dan Using Python on Windows op de website van Python.

Dion

9 Reacties aan “Python installeren”

 1. Inge schreef:

  Ha Dion, Luc gaat beginnen dus even Python installeren. Kleine tip: de link naar python.org opent in hetzelfde scherm. Vanwege al je stappen is een nieuw scherm handiger… Groetjes!

 2. Alek schreef:

  Beste Dion, ik doe alles volgens de instructies, maar als ik python typ in het cmd dan staat er: python word niet herkend als een interne of externe opdracht, programma of batchbestand. Ik heb alles 4 keer opnieuw gedaan maar het werkt niet. Weet jij misschien waaraan het ligt? Mvg Alek

  • Dion Nicolaas schreef:

   Heb je Python toegevoegd aan het PATH? Lees nog één keer de instructies voor het installeren van Python door…

   Succes,
   Dion

   • Alek schreef:

    Ik heb python opnieuw geïnstalleerd en nu werkt hij wel. Het komt denk ik omdat ik eerst python alleen in de c schijf had geïnstalleerd en de tweede keer pas echt in het mapje dat python standaard maakt. P.s. je hebt een geweldige site!

 3. janneke schreef:

  beste dion, ik heb het al drie keer geprobeerd om het te down loaden maar het wil helaas niet door de test komen. weet je misschien wat ik verkeerd heb gedaan?

  groetjes janneke

 4. Daan Breur schreef:

  Beste Dion,
  ik heb een keer op mijn oude pc python geinstalleerd.
  maar daarna toe ik hem opnieuw opstarten deed hij het niet meer.
  het enige wat ik kreeg was het bootsysteem en die andere dingen.
  waar kon dat toen aan liggen?
  gr. Daan

 5. Jan schreef:

  Tip: Bij de Python 2.7 installer kun je als optie aangeven ‘Add python.exe to path’

Geef een reactie